Χάρτης Πλοήγησης Συχνές ερωτήσεις Συνδέσεις
 
  Τεκμήριο του Μήνα
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
ΑΡΧΕΙΑ-ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΝΕΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

 
Τα Γ.Α.Κ. - Αρχείο Ν.Πιερίας εγκαινιάζουν το «Τεκμήριο του μήνα». Πρόκειται για μια φωτογραφία, επιστολή, δημόσιο ή ιδιωτικό έγγραφο, βίντεο κ.ά. που προέρχεται από τα αρχεία και τις συλλογές της αρχειακής υπηρεσίας και αναρτάται στον ιστότοπo των Γ.Α.Κ. - Αρχείου Ν. Πιερίας για ένα μήνα. Η συγκεκριμένη δράση φιλοδοξεί να αποτελέσει ερέθισμα μνήμης και γνωριμίας με τον ανεξάντλητο πλούτο των ιστορικών τεκμηρίων που έχουν ως σημείο αναφοράς την Πιερία και τους ανθρώπους της.

Ιανουάριος 2015

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Περιεχόμενο:Ο Δημοτικός Κήπος Κατερίνης στο κέντρο  της πόλης. Πρόκειται για φωτογραφία του χιονισμένου Δημοτικού Πάρκου Κατερίνης στα 1956, την οποία οφείλουμε στον αείμνηστο σπουδαίο φωτογράφο της πόλης Σάββα Τσιλιγγιρίδη, κατά κόσμον ΣάΤσι.
Χρονολογία: Χειμώνας του 1956.
Αρχείο: Συλλογή Ε. Βαρμάζη.(Α.Β.Ε. 151)

Φεβρουάριος 2015

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο:4 ασπρόμαυρες φωτογραφίες (η 3η διαστάσεων 15Χ10εκ. & οι υπόλοιπες διαστάσεων 9Χ7εκ.) όπου αποτυπώνονται εργασίες κατά την καλλιέργεια καπνού.
Χρονολογία: Δεκαετία του ΄50.
Αρχείο: Διεύθυνση Γεωργίας Ν. Πιερίας-Λήψη φωτογραφιών από τον Αν. Μακρή (Α.Β.Ε. 114) & Συλλογή Ε. Βαρμάζη (Α.Β.Ε. 151)

Μάρτιος 2015

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο:Πράξη 32η από το Βιβλίο Πράξεων του Συλλόγου των καθηγητών του Γυμνασίου Πιερίας 31 Μαΐου 1937-30 Οκτωβρίου1941. Κατά τη σύνταξη της συγκεκριμένης πράξης η χώρα βίωνε τη δικτατορία του Μεταξά, που κατέστησε στο έπακρο την εκπαίδευση μηχανισμό ιδεολογικής χειραγώγησης, της προσέδωσε αυταρχικό χαρακτήρα κι εφάρμοσε αυστηρότατους ελέγχους ακόμη και της εξωσχολικής συμπεριφοράς των μαθητών στο όνομα της «ευκοσμίας» τους. Βάσει εγκυκλίων οι μαθητές όφειλαν να επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά, έτσι ώστε ν’ αποδεικνύεται περίτρανα «ότι τυγχάνουσι μαθηταί ανωτέρου εκπαιδευτικού ιδρύματος, ότι είναι χρηστοί,  πειθαρχικοί & αφοσιωμένοι εις την αγάπην πρός τό σχολείον, τήν οικογένειαν καί τήν πατρίδα». Πειθαρχώντας λοιπόν στις υποδείξεις των εγκυκλίων ο Σύλλογος καθηγητών αποφάσισε την αποβολή αφενός τριών μαθητών, που η διαγωγή τους χαρακτηρίστηκε ως «επίμεμπτος», επειδή παρακολούθησαν απαγορευμένη νυχτερινή θεατρική παράσταση, κι αφετέρου τεσσάρων μαθητών, επειδή έκαναν ποδήλατο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης
Χρονολογία: 23 Μαρτίου 1938
Αρχείο: 1ο Λύκειο Κατερίνης (Α.Β.Ε. 1)

Απρίλιος 2015

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο:Πρόκειται για το πρωτοσέλιδο του με αρ. φύλλου 9 της εβδομαδιαίας τετρασέλιδης τοπικής εφημερίδας της Πιερίας «Ο Κήρυξ των Πιερίων», με τον υπότιτλο «Εφημερίς Εθνικής και Κοινωνικής Αναγεννήσεως» στις 16 Απριλίου του 1955. Η εφημερίδα εκδίδεται από το 1955 έως το 1958 με ιδιοκτήτη τον Στέλιο Γαζή και υπεύθυνο σύνταξης τον Σάββα Κανταρτζή, ακαταπόνητο θεράποντα του «επαρχιώτικου τύπου». Το πρωτοσέλιδο είναι αφιερωμένο στη γιορτή του Πάσχα. Από τα άρθρα του πρωτοσέλιδου ξεχωρίζει αυτό του Άργου Ζωδιάτη (Κύπρος 1916-Βοστώνη 1979), Ποιμένα της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης από το 1946-1962, με τον τίτλο «Μια Πασχαλινή Ευχή».Τα 77 πρώτα φύλλα της εφημερίδας περιέχονται σε δερματόδετο τόμο που φυλάσσεται στα Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Πιερίας.
Χρονολογία: 1955
Αρχείο: Κατερίνη Πιερίας

Μάιος 2015

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο:Πρόκειται για φωτογραφία που απεικονίζει πλήθος ορειβατών που βιώνουν τη μοναδική εμπειρία της κατάκτησης κορυφών του Ολύμπου. Η φωτογραφία πλαισιώνει άρθρο του Τ. Γαζουλέα με τον τίτλο «Όλυμπος-Το βουνό του θρύλου» & υπότιτλο «Εκεί όπου οι Έλληνες είχαν στήσει τους θεούς τους». Το άρθρο δημοσιεύεται στο ελληνόφωνο μηνιαίο εικονογραφημένο περιοδικό «Ατλαντίς» = Monthly Illustrated Atlantis, τόμος 36,  τεύχος 1,  Ιανουάριος του 1963. Αφιερωμένο στον Όλυμπο είναι και το εξώφυλλο του συγκεκριμένου τεύχους με φωτογραφία των κορυφών Μύτικα & Στεφάνι που συνοδεύεται από στίχους της Οδύσσειας του Ομήρου, Βιβλίο Ζ΄, 41-46. Εκδότες του περιοδικού ήταν οι αδελφοί Σόλων και Δημήτριος Βλαστός, εκλεκτά μέλη της ελληνικής ομογένειας της Αμερικής, που ίδρυσαν το πρώτο ελληνικό τυπογραφείο στη Νέα Υόρκη και ανέπτυξαν πλούσια εκδοτική δραστηριότητα.
Χρονολογία: Ιανουάριος 1963
Αρχείο: Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Πιερίας.

Ιούνιος 2015

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο:Πωλητήριο προικώων χωραφιών της Θεοδώρας Κανού στον Νικόλαο Βούλγαρη για 200 γρόσια.Το πωλητήριο έχει πολλαπλό ενδιαφέρον. Κατ’ αρχάς αντλούνται πληροφορίες για το πώς συντασσόταν ένα πωλητήριο περιουσιακών στοιχείων και ποιες διαδικασίες προβλέπονταν κατά την υπογραφή του, ειδικά αν κάποιος εκ των συμβαλλομένων ήταν αναλφάβητος, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Επίσης, καθώς το παραχωρητήριο τοποθετείται την περίοδο της Τουρκοκρατίας, για τον ακριβή προσδιορισμό του ακινήτου χρησιμοποιούνται τοπωνύμια και στοιχεία της οθωμανικής διοίκησης. Τέλος, τεκμαίρεται και ο θεσμός της προίκας.
Χρονολογία: 23 Οκτωβρίου 1861
Αρχείο: Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Πιερίας.

Ιούλιος 2015

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο : Πρόκειται για συμβόλαιο που συνάπτεται μεταξύ του Προέδρου του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Λιτοχώρου και του συντοπίτη του Αθανάσιου Καρτσιούκα παρουσία τριών μαρτύρων. Ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Λιτοχώρου, που ιδρύθηκε το 1908, συγκαταλέγεται στην πλούσια χορεία συλλόγων, σωματείων και συντεχνιών που λειτουργούσαν ήδη πριν από την απελευθέρωση (1912) στην οικονομικά και πολιτιστικά ακμάζουσα κωμόπολη Λιτοχώρου. Το γεγονός αποτελεί δείγμα μιας κοινότητας με αναπτυγμένη συλλογική συνείδηση και πνεύμα αλληλεγγύης. Στο συγκεκριμένο, λοιπόν, συμβόλαιο ο Σύλλογος αναλαμβάνει να καταβάλει το ποσό που απαιτείται, προκειμένου η κόρη του Αθανάσιου Καρτσιούκα Βασιλεία να μεταβεί στην Αθήνα και να διδαχτεί την τέχνη της ταπητουργίας και της υφαντικής. Μετά το πέρας, όμως, της εκπαίδευσής της αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιστρέψει στη γενέτειρά της και να προσφέρει επ’ αμοιβή τις υπηρεσίες της για τουλάχιστον δύο χρόνια στα εργαστήρια υφαντικής που ο Σύλλογος επρόκειτο να ιδρύσει. Ορίζεται μάλιστα σε περίπτωση αθέτησης της συμφωνίας ως ρήτρα η καταβολή στον Σύλλογο αποζημίωσης 1.000 δραχμών. Στόχος αυτής της συμφωνίας ήταν η διάδοση των τεχνών της ταπητουργίας και της υφαντικής και η αξιοποίηση της υφαντουργίας για την βιομηχανική-οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
Χρονολογία : 15 Ιουλίου 1914
Τοποθεσία : Λιτόχωρο
Αρχείο :  Συλλογή Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Λιτοχώρου με Α.Β.Ε. 77 που φυλάσσεται στα Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Πιερίας.

Αύγουστος 2015

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο :Έγγραφα της περιόδου της μεταξικής δικτατορίας της 4ης Αυγούστου του 1936. Το 1ο είναι έκκληση της Επιτροπής Μαθητικού Δώρου για τη διεξαγωγή εράνου μεταξύ των μαθητών με σκοπό την αγορά πολυτελούς καλλιτεχνικού λευκώματος με αφιερώσεις μαθητών στον Ιωάννη Μεταξά. Το 2ο είναι η σχετική εγκύκλιος του Γενικού Επιθεωρητή Στοιχειώδους Εκπαίδευσης Περιφέρειας Πιερίας προς τους διευθυντές των δημοτικών σχολείων & νηπιαγωγείων αρμοδιότητάς του.
Χρονολογία : 1939
Τοποθεσία : Αθήνα & Κατερίνη
Αρχείο :  Αρχείο Δημοτικού Σχολείου Νεοκαισάρειας, Α.Β.Ε. 179, Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Πιερίας.

Σεπτέμβριος 2015

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο :Δείγμα επιστημονικής δειγματοληπτικής έρευνας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που διενεργήθηκε το 1965-1966 από το Εργαστήριο Γεωργικής Οικονομικής Έρευνας & το Εργαστήριο Αγροτικής Οικονομίας του Α.Π.Θ. Το συγκεκριμένο δείγμα αφορά στη γεωργική  παραγωγή καλλιεργητή από την Κατερίνη Πιερίας. Σκοπός της έρευνας ήταν η λεπτομερής συλλογή στοιχείων για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις & η απογραφή των σχετικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς και η καταγραφή τους σε έντυπα με τίτλους:«ΒΙΒΛΙΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΣ», «ΒΙΒΛΙΟΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ», «ΒΙΒΛΙΟΝ ΤΑΜΕΙΟΥ», «ΒΙΒΛΙΟΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ» & «ΚΑΘΟΛΙΚΟΝ». Η διαδικασία αυτή θα συνέβαλε στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων & στη λήψη ορθολογικότερων αποφάσεων για την άσκηση της αγροτικής πολιτικής.
Χρονολογία : 1965-1966
Τοποθεσία : Κατερίνη Πιερίας
Αρχείο :  Συλλογή Εργαστηρίου Αγροτικής Οικονομίας του Α.Π.Θ., Α.Β.Ε. 112, Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Πιερίας.

Οκτώβριος 2015

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο :Ανατύπωση έγχρωμης διαφημιστικής αφίσας του 1938 του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ο θεσμός ξεκίνησε στα 1900 στην αυτόνομη Κρητική Πολιτεία και γενικεύτηκε με την ενσωμάτωση της Κρήτης στο ελληνικό κράτος. Στη συγκεκριμένη έγχρωμη διαφημιστική αφίσα αποτυπώνονται κακές έξεις που οι νέοι πρέπει να αποφεύγουν, για να εξοικονομούν χρήματα και να τα καταθέτουν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με τόκο 4%.
Χρονολογία : 1938
Τοποθεσία : Αθήνα
Αρχείο :  Συλλογή Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με Α.Β.Ε. 172, Γ.Α.Κ.- Αρχεία Ν. Πιερίας.

Νοέμβριος 2015

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο :Πρόκειται για δύο έγγραφα που αφορούν στην ίδρυση του Τοπικού Προσκοπικού Συνδέσμου Κατερίνης. Τον Δεκέμβριο του 1952 συνέρχονται 29 μέλη της τοπικής κοινωνίας με σκοπό την ίδρυση Τοπικού Προσκοπικού Συνδέσμου & τον Φεβρουάριο του 1953 καταθέτουν εγγράφως το αίτημά τους για έγκριση λειτουργίας του προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, συνοδεύοντάς το με το σχετικό Καταστατικό. Μέσα στον ίδιο μήνα το Δ.Σ. του Σ.Ε.Π. εγκρίνει το αίτημα & επικυρώνει το κατατεθέν Καταστατικό, εκδίδοντας τη σχετική Ιδρυτική Πράξη
Χρονολογία : 1952-1953
Τοποθεσία : Αθήνα & Κατερίνη
Αρχείο :  Αρχείο Δημητρίου Σ. Κοϊδάκη, Συμβολαιογράφου Κατερίνης, με Α.Β.Ε. 182, Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Πιερίας

Δεκέμβριος 2015

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο :Πρόκειται για ψηφιοποιημένη ασπρόμαυρη φωτογραφία διαστάσεων 9X14 εκ. μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Αιγινίου από τον φωτογράφο της περιοχής Ν. Παπαβασιλείου. Κλασικό στιγμιότυπο σχολικής τάξης της ελληνικής περιφέρειας της δεκαετίας του ’60. Οι μικροί μαθητές απαθανατίζονται εν ώρα δημιουργικού οίστρου μαζί με τη δασκάλα τους. Το μάθημα της χειροτεχνίας γίνεται ευκαιρία για να διδαχτούν οι μαθήτριες το κέντημα και οι μαθητές, «εν χρω κεκαρμένοι», την κατασκευή χάρτινων λουλουδιών. Αγόρια και κορίτσια φορούν την μπλε ποδιά με τον λευκό γιακά & κάθονται στα μεγάλα πράσινα ξύλινα θρανία εκείνης της εποχής. Στους τοίχους δεσπόζουσα θέση έχει η εικόνα του Βασιλιά Κωνσταντίνου Β’, ενώ διάσπαρτες χειροτεχνίες στοχεύουν στον εξωραϊσμό της τάξης,  ο οποίος ολοκληρώνεται μ’ ένα βάζο λουλούδια στο παράθυρο. Η φωτογραφία αποτυπώνει μια εποχή που η εκπαίδευση αναπαρήγαγε στερεότυπα σχετικά με το φύλο και επεδίωκε την ομοιομορφία.
Χρονολογία : Δεκαετία του ’60
Τοποθεσία : Αιγίνιο Πιερίας
Αρχείο :  Συλλογή Ουρανίας Πάτρα, με Α.Β.Ε. 189 που φυλάσσεται στα Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Πιερίας

Ιανουάριος 2016

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο : Πρόκειται για ψηφιοποιημένη μικρή ασπρόμαυρη φωτογραφία εποχής του εθίμου των «Κουντουνάδων» στο Λιτόχωρο Πιερίας. Ξημερώνοντας Πρωτοχρονιά, άντρες ντυμένοι αρματολοί και κλέφτες, εφοδιασμένοι με όπλα και άφθονα κουδούνια διαφορετικών μεγεθών, επισκέπτονταν τα σπίτια των συγχωριανών τους και τους έλεγαν τα κάλαντα, εκτελώντας ρυθμικές κινήσεις, για να παράγεται ο κατάλληλος ήχος. Η παράδοση επέβαλε, φυσικά, την προσφορά κεράσματος. Το έθιμο «ξαναζωντάνεψε» ο ερευνητής-συγγραφέας Σωτήριος Μασταγκάς, αναδημοσιεύοντας το άρθρο : Οι «Κουντουνάδες» της Πρωτοχρονιάς:  Συναυλία με κυπριά και με κουδούνια της λογοτέχνιδας και λαογράφου Αλεξάνδρας Παραφεντίδου, συνοδεύοντάς το με τη σχετική φωτογραφία όπου πρωταγωνιστούν μέλη της οικογένειας Ρέππα.
Χρονολογία : Αρχές δεκαετίας του ΄60
Τοποθεσία : Λιτόχωρο Πιερίας
Αρχείο :  Το υλικό παραχωρήθηκε ευγενικά από τον κ. Σωτήριο Μασταγκά, για να φιλοξενηθεί στη στήλη  «Το Τεκμήριο του Μήνα» των Γ.Α.Κ.-Αρχείων Ν. Πιερίας.

Φεβρουάριος 2016

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο :Πρόκειται για ψηφιακή αναπαραγωγή Πρωτοκόλλου εκτιμήσεως της αξίας και παραδόσεως τέως τουρκικής ιδιοκτησίας σε πρόσφυγα στον συνοικισμό Κατερίνης. Τη διαδικασία διενήργησε το Γραφείο Εποικισμού Κατερίνης, ένα από τα 17 της Γενικής Διεύθυνσης Εποικισμού Μακεδονίας, που εποπτευόταν από την ιδρυθείσα, βάσει του Πρωτοκόλλου της Γενεύης (29 Σεπτεμβρίου 1923), Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων (Ε.Α.Π.). Στην οπίσθια όψη του Πρωτοκόλλου στο επάνω μέρος υπάρχει θέση για φωτογραφία της κατοικίας & στο κάτω σκαρίφημα της κατοικίας και του οικοπέδου σε κλίμακα 1:500.
Χρονολογία : 1928
Τοποθεσία : Κατερίνη Πιερίας
Αρχείο :  Αρχείο  Γραφείου Εποικισμού Κατερίνης με Α.Β.Ε. 206 που φυλάσσεται στα Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Πιερίας

Μάρτιος 2016

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο :Πρόκειται για ψηφιακή αναπαραγωγή επιχρωματισμένης φωτογραφίας διαστάσεων 9*6 εκ.ευζώνου της Ανακτορικής Φρουράς, που συγκροτήθηκε το 1914 ως ιδιαίτερη μονάδα ευζώνων, για να μετονομαστεί πολλές φορές και να καταλήξει πλέον ν’ αποκαλείται Προεδρική Φρουρά. Ο εύζωνος φοράει τον καθημερινό χειμερινό «ντουλαμά»,χρώματος σκούρο μπλε, φόρο τιμής στους Μακεδονομάχους. Στο κεφάλι διακρίνεται το κόκκινο τσόχινο «φάριο» με το μεταλλικό εθνόσημο και στα δεξιά του κρέμεται μαύρος μεταξωτός «θίσανος». Η περιβολή ολοκληρώνεται με τις ευζωνικές κάλτσες, τις καλτσοδέτες και τα παραδοσιακά κόκκινα τσαρούχια. Η σημειολογία της στολής είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.Στην οπίσθια όψη υπάρχει χειρόγραφη σημείωση του τόπου, του χρόνου & της ταυτότητας του εικονιζόμενου ευζώνου, που καταγόταν από το ΜηλιάδιΠιερίας, καθώς και σφραγίδα του φωτογράφου της Ανακτορικής Φρουράς που τον απαθανάτισε.
Χρονολογία : 1953
Τοποθεσία : Αθήνα
Αρχείο :  Συλλογή Χρυσούλας Μάνουμε Α.Β.Ε. 219 που φυλάσσεται στα Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Πιερίας.

Απρίλιος 2016

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο : Πρόκειται για δύο έγγραφα σχετικά με τη δράση του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού Νεότητας στη μετακατοχική Ελλάδα. Το 1οαφορά οδηγίες διανομής φαρμάκων σε σχολεία & το 2οείναιδιπλή ευχαριστήρια επιστολή, αφενός μιας μικρής που ευεργετήθηκε από τον θεσμό του σχολικού φαρμακείου χάρη στον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Αλωνίων κι αφετέρου του ίδιου του Διευθυντή. Τα τεκμήρια αποτυπώνουν την οικτρή εικόνα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων εκείνης της εποχής, κυρίως των παιδιών.
Χρονολογία : 1946
Τοποθεσία : Θεσσαλονίκη & ΑλώνιαΠιερίας
Αρχείο :  Αρχείο Δημητρίου Σ. Κοϊδάκη, Συμβολαιογράφου Κατερίνης με Α.Β.Ε. 182που φυλάσσεται στα Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Πιερίας

Μάιος 2016

 

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο : Πρόκειται για σχέδιο σε ρυζόχαρτο, διαστάσεων 56*38 εκ., για την κατασκευή πίδακα που προοριζόταν για τον καλλωπισμό του Δημοτικού Κήπου Κατερίνης.Στο σχέδιο δίνονται η όψη & κάτοψη του σιντριβανιού σε κλίμακα 1:50 & τομές του σε κλίμακα 1:10. Τον σχεδιασμό & την έγκριση του προϋπολογισμούκατασκευής του ανέλαβε το αρμόδιοΓραφείο Μηχανικής Υπηρεσίας Κοινοτήτων Νομού Θεσσαλονίκης. Το σιντριβάνι κατασκευάστηκε, αλλά δεν σώζεται.
Χρονολογία : 1933
Τοποθεσία : Θεσσαλονίκη
Αρχείο :  Συλλογή Ελισσάβετ Χαϊλατζίδου

Ιούνιος 2016

 

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο :Ψηφιοποιημένη αναμνηστική ασπρόμαυρη φωτογραφία γυμναστικών επιδείξεων. Στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Πιερίας οι μικροί μαθητές με την απαραίτητη περιβολή, μαύρο ή μπλε παντελονάκι, λευκό φανελάκι και λευκά πάνινα παπούτσια, έχουν χωριστεί σε ομάδες και κάθονται οκλαδόν σε κύκλο, αναμένοντας τις οδηγίες των δασκάλων τους. Πρόκειται για ενθύμιο μιας εποχής όπου το σχολείο έσφυζε από ζωή και τις εκδηλώσεις παρακολουθούσαν όχι μόνο οι τοπικές αρχές και συγγενείς των μαθητών, αλλά και σύσσωμο το χωριό, για να θαυμάσουν την ευταξία, την πειθαρχία, τον συντονισμό και την επιδεξιότητα των παιδιών
Χρονολογία : ca. τέλη δεκαετίας ’60-αρχές δεκαετίας ’70
Τοποθεσία : Άγιος Δημήτριος Πιερίας
Αρχείο :  Συλλογή Διονυσίου Τσιρογιάννη

Ιούλιος 2016

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο :Το τεκμήριο προέρχεται από το βιβλίο «Διδακτηριολόγιον Σχολείων και Νηπιαγωγείων Β’ Εκπαιδευτικής Περιφερείας Πιερίας». Στο βιβλίο καταχωρίζονται φωτογραφίες των σχολείων και πληροφορίες για την ίδρυση και ιστορία τους. Το συγκεκριμένο διδακτήριο που αποτυπώνεται σε ασπρόμαυρη φωτογραφία 12*17 εκ. είναι του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λιτοχώρου που  ιδρύθηκε το 1907. Είναι το ένα από τα δύο δημοτικά που διέθετε η Κοινότητα Λιτοχώρου στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας με την επωνυμία «Εκπαιδευτήρια Ορθοδόξου Κοινότητος Λιτοχώρου», τα οποία μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό αναγνωρίστηκαν ως Δημόσια. Πέραν της φωτογραφίας, καταγράφονται ο κωδικός αριθμός του σχολείου, τα Φ.Ε.Κ. που αποτυπώνουν την εξέλιξή του και το μαθητικό δυναμικό του κατά τα έτη 1971-1982
Χρονολογία : Δεκαετία ’60
Τοποθεσία : Κατερίνη Πιερίας
Αρχείο :  Αρχείο Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας

Αύγουστος 2016

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο :Πρόκειται για ζωγραφιά μαθήτριας της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Τριλόφου Πιερίας. Γενιές μαθητών μεγάλωσαν με την ελπίδα πως η Αθήνα θα αναλάμβανε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνωντου 1996, καθώς θα συμπληρώνονταν 100 χρόνια από την αναβίωσή τους στην κοιτίδα τους το 1896. Η μαθήτρια εμπνεύστηκε από αυτό και σχεδίασε ένα κατάμεστο γήπεδο να παρακολουθεί αθλητές να αγωνίζονται, καθώς και τελετές βράβευσης, την ώρα που τηλεοπτικές κάμερες απαθανατίζουν τα γεγονότα. Την τελευταία πινελιά δίνουν τα σύμβολα των Ολυμπιακών Αγώνων και της ειρήνης
Χρονολογία : 1977
Τοποθεσία : Τρίλοφος
Αρχείο :  Αρχείο Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας

Σεπτέμβριος 2016

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο :Πρόκειται για επιστολή, μεταφρασμένη και δακτυλογραφημένη, θετών γονιών εξ Αμερικής που συμμετέχουν στη δράση της οργάνωσης «Αμερικανική Περίθαλψη Πολεμοπαθών Παίδων». Η οργάνωση σε συνεργασία με τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας στη χώρα μας εξασφάλιζε οικονομική βοήθεια σε παιδιά που βρίσκονταν σε δεινή οικογενειακή και οικονομική κατάσταση, προκειμένου να μάθουν κάποια τέχνη ή να μορφωθούν. Τα οικονομικά βοηθήματα χορηγούνταν σε μηνιαία βάση, ενώ οι θετοί γονείς επικοινωνούσαν μέσω επιστολών, για να ενημερώνονται για την πρόοδο των προστατευόμενών τους και τις ανάγκες τους. Βέβαια, και τα παιδιά έστελναν ευχαριστήρια γράμματα, συχνά καθ’ υπόδειξη, ενημερώνοντας τους θετούς γονείς τους σχετικώς
Χρονολογία : 1968
Τοποθεσία : Κατερίνη Πιερίας
Αρχείο :  Αρχείο Υγείας-Πρόνοιας Ν. Πιερίας

Οκτώβριος 2016

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο :Πρόκειται για δακτυλογραφημένη σελίδα από το βιβλίο: Ετήσια Έκθεσις περί της καταστάσεως της Δημοτικής Εκπαιδεύσεως της Α΄ Εκπαιδευτικής Περιφερείας Πιερίας, κατά το Σχολικό έτος 1970-1971. Την έκθεση υπογράφει ο Αναπληρωτής Επιθεωρητής Ανδρέας Γιώτας. Στην εισαγωγή παρουσιάζεται συνοπτικά ο Νομός Πιερίας και δίνονται στοιχεία για τη θέση, την έκταση, τον πληθυσμό, τον πολιτισμό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νομού
Χρονολογία : 1971
Τοποθεσία : Κατερίνη Πιερίας
Αρχείο :  Αρχείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας

Νοέμβριος 2016

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο : Σχέδιο «Κτιρίου Ιδιωτικού Εκπαιδευτηρίου Διονυσίου Παπαδημητρίου», διαστάσεων 62*49 εκ. Στο σχέδιο δίνονται η πρόσοψη, η κάτοψη του ορόφου, η κάτοψη του ισογείου, η τομή σε κλίμακα 1:100 και το τοπογραφικό σε κλίμακα 1:500. Τον σχεδιασμό υπογράφει ο Λουδ. Παναγόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός, στις 12/09/1952. Το Εκπαιδευτήριο λειτούργησε μέχρι το 1972, ενώ στον ίδιο χώρο στεγάζεται σήμερα το 15ο Δημοτικό Σχολείο
Χρονολογία : 1952
Τοποθεσία : Κατερίνη Πιερίας
Αρχείο :  Αρχείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας

Δεκέμβριος 2016

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο :Ψηφιακή αναπαραγωγή επιχρωματισμένης κάρτας, που στάλθηκε το 1923 στη Χρυσούλα Μπάκου, μόνιμη κάτοικο Δρυανίστης (Μοσχοποτάμου), με την αφιέρωση «Σας χαιρετώ, η αγάπη σας Θανάσης». Στην οπίσθια όψη υπάρχει χειρόγραφη σημείωση του χρόνου,  του ονόματος της παραλήπτριας, της αφιέρωσης και της υπογραφής του αποστολέα Θανάση Τάκου.
Χρονολογία : 1923
Τοποθεσία : Κατερίνη Πιερίας
Αρχείο :  Αρχείο Οικογένειας Άννας Σαλαβάτη

Ιανουάριος 2017

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο : Πρόκειται για ψηφιακή αναπαραγωγή ασπρόμαυρης φωτογραφίας 20Χ30 εκ. την οποία οφείλουμε στο φωτογράφο της πόλης Σάββα Τσιλιγγιρίδη, κατά κόσμο ΣάΤσι. Στη φωτογραφία απεικονίζονται οι Εργατικές Προσφυγικές  κατοικίες Καταφυγιωτών. Το χωριό τους είχε πυρποληθεί από τους Γερμανούς το 1943 και οι Πρόσφυγες Καταφυγιώτες εγκαταστάθηκαν στον σημερινό συνοικισμό όπου το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας από το 1948 έως το 1952 τους έχτισε κατοικίες.
Χρονολογία : Δεκαετία ΄50-΄60
Τοποθεσία : Κατερίνη Πιερίας
Αρχείο : Συλλογή Φωτογραφιών Κατερίνης

Φεβρουάριος 2017

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο : Πρόκειται για ψηφιακή αναπαραγωγή ασπρόμαυρης φωτογραφίας 23Χ24 εκ. η οποία εκδόθηκε σε μορφή ημερολογίου από το υιό του φωτογράφου της πόλης Σάββα Τσιλιγγιρίδη. Στη φωτογραφία απεικονίζεται η μοναδική πιάτσα ταξί στην Πλατεία Ελευθερίας. Τα ταξί πάρκαραν στο δρόμο που ένωνε την οδό 16ης Οκτωβρίου με την οδό Μ. Αλεξάνδρου
Χρονολογία : 1958
Τοποθεσία : Κατερίνη Πιερίας
Αρχείο : Συλλογή Ελένης Βαλμάζη

Μάρτιος 2017

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο : Πρόκειται για δύο έργα ιχνογραφίας μαθητριών, διαστάσεων 23Χ30 εκ., της Στ΄ τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης. Οι μαθήτριες συμμετείχαν σε «Διαγωνισμό Τέχνης» που πραγματοποιήθηκε από τη Γ’ Επιθεώρηση Δημοτικής Εκπαιδεύσεως Πιερίας κατά το σχολικό έτος 1981-1982
Χρονολογία : 1982
Τοποθεσία : Κατερίνη Πιερίας
Αρχείο : Αρχείο Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας

Απρίλιος 2017

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο : Πρόκειται για ψηφιακή αναπαραγωγή ασπρόμαυρης φωτογραφίας διαστάσεων 15Χ10 εκ. από το αρχείο του Θωμά Τούλη. Στη δεύτερη φωτογραφία με βάση την αρίθμηση απεικονίζονται:
Α τσαγκαράδικο Γιώργου Τούλη
Β ψιλικά Θανάση Δημηνά
Γ μανάβικο
1 Παπαδημητρίου Μήτσος – βοηθός ράφτη
2 Γιάγκος
3 Κύρους Γιάννης- κρεοπώλης
4 Χρηστογιάννης Θάνος
5 Αδαμόπουλος Χαρίλαος- μπακάλης
6 Γατσιός Τάσος- μπακάλης
7 Τσίλογλου Γιώργος
8 Δημηνάς Θανάσης- ψιλικά
9 Μελιόπουλος Πασχάλης- μανάβης
10 Τούλης Γιώργος- τσαγκάρης
11 Ζιάκας Σπύρος
12 Παρτάλας Ανδρέας- ράφτης

13 Τζιμίκας Διονύσης- τσαγκάρης
Χρονολογία : 1949/1950
Τοποθεσία : Πεζόδρομος Κατερίνης Πιερίας
Αρχείο : Συλλογή Ελένης Βαλμάζη

Μάιος 2017

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο : Πρόκειται για το πρόγραμμα εκπομπών Ραδιοφωνικού Σταθμού Κατερίνης. Πρόκειται για πειρατικό ραδιοσταθμό που καλυπτόταν πίσω από την ονομασία του, η οποία παραπλάνησε για καιρό τις διωκτικές αρχές, που θεωρούσαν ότι είναι νόμιμος. Διευθυντής του σταθμού ήταν ο Γεώργιος Βασιλάκης και εξέπεμπε στο μήκος μεσαίων κυμάτων 240 μέτρα ή 1250 χιλιοκύκλους
Χρονολογία : 1965
Τοποθεσία : Κατερίνη Πιερίας
Αρχείο : Αρχείο Δήμου Κατερίνης

Ιούνιος 2017

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο : Πρόκειται για ψηφιακή αναπαραγωγή ασπρόμαυρης φωτογραφίας 22Χ20 εκ. του αείμνηστου φωτογράφου της πόλης Σάββα Τσιλιγγιρίδη, κατά κόσμο ΣάΤσι. Στη φωτογραφία απεικονίζεται η παραλία της Κατερίνης. Το χωριό ιδρύθηκε από ψαράδες μετά το 1922. Οι κάτοικοί του ήταν πρόσφυγες από τη Κίο της Μικράς Ασίας και εγκαταστάθηκαν στην Παραλία του Δήμου Παραλίας γιατί η περιοχή τους θύμιζε τον τόπο τους. Ο Δήμος Παραλίας δημιουργήθηκε με το Νόμο Καποδίστρια και λειτούργησε ως τις 31η Δεκεμβρίου του 2011.
Χρονολογία : 1953
Τοποθεσία : Παραλία Κατερίνης Πιερίας
Αρχείο : Συλλογή Ελένης Βαλμάζη