Χάρτης Πλοήγησης Συχνές ερωτήσεις Συνδέσεις
 
  Τεκμήριο του Μήνα
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
ΑΡΧΕΙΑ-ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΝΕΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 

 
Τα Γ.Α.Κ. - Αρχείο Ν.Πιερίας εγκαινιάζουν το «Τεκμήριο του μήνα». Πρόκειται για μια φωτογραφία, επιστολή, δημόσιο ή ιδιωτικό έγγραφο, βίντεο κ.ά. που προέρχεται από τα αρχεία και τις συλλογές της αρχειακής υπηρεσίας και αναρτάται στον ιστότοπo των Γ.Α.Κ. - Αρχείου Ν. Πιερίας για ένα μήνα. Η συγκεκριμένη δράση φιλοδοξεί να αποτελέσει ερέθισμα μνήμης και γνωριμίας με τον ανεξάντλητο πλούτο των ιστορικών τεκμηρίων που έχουν ως σημείο αναφοράς την Πιερία και τους ανθρώπους της.

Ιανουάριος 2015

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Περιεχόμενο:Ο Δημοτικός Κήπος Κατερίνης στο κέντρο  της πόλης. Πρόκειται για φωτογραφία του χιονισμένου Δημοτικού Πάρκου Κατερίνης στα 1956, την οποία οφείλουμε στον αείμνηστο σπουδαίο φωτογράφο της πόλης Σάββα Τσιλιγγιρίδη, κατά κόσμον ΣάΤσι.
Χρονολογία: Χειμώνας του 1956.
Αρχείο: Συλλογή Ε. Βαρμάζη.(Α.Β.Ε. 151)

Φεβρουάριος 2015

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο:4 ασπρόμαυρες φωτογραφίες (η 3η διαστάσεων 15Χ10εκ. & οι υπόλοιπες διαστάσεων 9Χ7εκ.) όπου αποτυπώνονται εργασίες κατά την καλλιέργεια καπνού.
Χρονολογία: Δεκαετία του ΄50.
Αρχείο: Διεύθυνση Γεωργίας Ν. Πιερίας-Λήψη φωτογραφιών από τον Αν. Μακρή (Α.Β.Ε. 114) & Συλλογή Ε. Βαρμάζη (Α.Β.Ε. 151)

Μάρτιος 2015

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο:Πράξη 32η από το Βιβλίο Πράξεων του Συλλόγου των καθηγητών του Γυμνασίου Πιερίας 31 Μαΐου 1937-30 Οκτωβρίου1941. Κατά τη σύνταξη της συγκεκριμένης πράξης η χώρα βίωνε τη δικτατορία του Μεταξά, που κατέστησε στο έπακρο την εκπαίδευση μηχανισμό ιδεολογικής χειραγώγησης, της προσέδωσε αυταρχικό χαρακτήρα κι εφάρμοσε αυστηρότατους ελέγχους ακόμη και της εξωσχολικής συμπεριφοράς των μαθητών στο όνομα της «ευκοσμίας» τους. Βάσει εγκυκλίων οι μαθητές όφειλαν να επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά, έτσι ώστε ν’ αποδεικνύεται περίτρανα «ότι τυγχάνουσι μαθηταί ανωτέρου εκπαιδευτικού ιδρύματος, ότι είναι χρηστοί,  πειθαρχικοί & αφοσιωμένοι εις την αγάπην πρός τό σχολείον, τήν οικογένειαν καί τήν πατρίδα». Πειθαρχώντας λοιπόν στις υποδείξεις των εγκυκλίων ο Σύλλογος καθηγητών αποφάσισε την αποβολή αφενός τριών μαθητών, που η διαγωγή τους χαρακτηρίστηκε ως «επίμεμπτος», επειδή παρακολούθησαν απαγορευμένη νυχτερινή θεατρική παράσταση, κι αφετέρου τεσσάρων μαθητών, επειδή έκαναν ποδήλατο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης
Χρονολογία: 23 Μαρτίου 1938
Αρχείο: 1ο Λύκειο Κατερίνης (Α.Β.Ε. 1)

Απρίλιος 2015

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο:Πρόκειται για το πρωτοσέλιδο του με αρ. φύλλου 9 της εβδομαδιαίας τετρασέλιδης τοπικής εφημερίδας της Πιερίας «Ο Κήρυξ των Πιερίων», με τον υπότιτλο «Εφημερίς Εθνικής και Κοινωνικής Αναγεννήσεως» στις 16 Απριλίου του 1955. Η εφημερίδα εκδίδεται από το 1955 έως το 1958 με ιδιοκτήτη τον Στέλιο Γαζή και υπεύθυνο σύνταξης τον Σάββα Κανταρτζή, ακαταπόνητο θεράποντα του «επαρχιώτικου τύπου». Το πρωτοσέλιδο είναι αφιερωμένο στη γιορτή του Πάσχα. Από τα άρθρα του πρωτοσέλιδου ξεχωρίζει αυτό του Άργου Ζωδιάτη (Κύπρος 1916-Βοστώνη 1979), Ποιμένα της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης από το 1946-1962, με τον τίτλο «Μια Πασχαλινή Ευχή».Τα 77 πρώτα φύλλα της εφημερίδας περιέχονται σε δερματόδετο τόμο που φυλάσσεται στα Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Πιερίας.
Χρονολογία: 1955
Αρχείο: Κατερίνη Πιερίας

Μάιος 2015

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο:Πρόκειται για φωτογραφία που απεικονίζει πλήθος ορειβατών που βιώνουν τη μοναδική εμπειρία της κατάκτησης κορυφών του Ολύμπου. Η φωτογραφία πλαισιώνει άρθρο του Τ. Γαζουλέα με τον τίτλο «Όλυμπος-Το βουνό του θρύλου» & υπότιτλο «Εκεί όπου οι Έλληνες είχαν στήσει τους θεούς τους». Το άρθρο δημοσιεύεται στο ελληνόφωνο μηνιαίο εικονογραφημένο περιοδικό «Ατλαντίς» = Monthly Illustrated Atlantis, τόμος 36,  τεύχος 1,  Ιανουάριος του 1963. Αφιερωμένο στον Όλυμπο είναι και το εξώφυλλο του συγκεκριμένου τεύχους με φωτογραφία των κορυφών Μύτικα & Στεφάνι που συνοδεύεται από στίχους της Οδύσσειας του Ομήρου, Βιβλίο Ζ΄, 41-46. Εκδότες του περιοδικού ήταν οι αδελφοί Σόλων και Δημήτριος Βλαστός, εκλεκτά μέλη της ελληνικής ομογένειας της Αμερικής, που ίδρυσαν το πρώτο ελληνικό τυπογραφείο στη Νέα Υόρκη και ανέπτυξαν πλούσια εκδοτική δραστηριότητα.
Χρονολογία: Ιανουάριος 1963
Αρχείο: Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Πιερίας.

Ιούνιος 2015

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο:Πωλητήριο προικώων χωραφιών της Θεοδώρας Κανού στον Νικόλαο Βούλγαρη για 200 γρόσια.Το πωλητήριο έχει πολλαπλό ενδιαφέρον. Κατ’ αρχάς αντλούνται πληροφορίες για το πώς συντασσόταν ένα πωλητήριο περιουσιακών στοιχείων και ποιες διαδικασίες προβλέπονταν κατά την υπογραφή του, ειδικά αν κάποιος εκ των συμβαλλομένων ήταν αναλφάβητος, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Επίσης, καθώς το παραχωρητήριο τοποθετείται την περίοδο της Τουρκοκρατίας, για τον ακριβή προσδιορισμό του ακινήτου χρησιμοποιούνται τοπωνύμια και στοιχεία της οθωμανικής διοίκησης. Τέλος, τεκμαίρεται και ο θεσμός της προίκας.
Χρονολογία: 23 Οκτωβρίου 1861
Αρχείο: Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Πιερίας.

Ιούλιος 2015

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο : Πρόκειται για συμβόλαιο που συνάπτεται μεταξύ του Προέδρου του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Λιτοχώρου και του συντοπίτη του Αθανάσιου Καρτσιούκα παρουσία τριών μαρτύρων. Ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Λιτοχώρου, που ιδρύθηκε το 1908, συγκαταλέγεται στην πλούσια χορεία συλλόγων, σωματείων και συντεχνιών που λειτουργούσαν ήδη πριν από την απελευθέρωση (1912) στην οικονομικά και πολιτιστικά ακμάζουσα κωμόπολη Λιτοχώρου. Το γεγονός αποτελεί δείγμα μιας κοινότητας με αναπτυγμένη συλλογική συνείδηση και πνεύμα αλληλεγγύης. Στο συγκεκριμένο, λοιπόν, συμβόλαιο ο Σύλλογος αναλαμβάνει να καταβάλει το ποσό που απαιτείται, προκειμένου η κόρη του Αθανάσιου Καρτσιούκα Βασιλεία να μεταβεί στην Αθήνα και να διδαχτεί την τέχνη της ταπητουργίας και της υφαντικής. Μετά το πέρας, όμως, της εκπαίδευσής της αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιστρέψει στη γενέτειρά της και να προσφέρει επ’ αμοιβή τις υπηρεσίες της για τουλάχιστον δύο χρόνια στα εργαστήρια υφαντικής που ο Σύλλογος επρόκειτο να ιδρύσει. Ορίζεται μάλιστα σε περίπτωση αθέτησης της συμφωνίας ως ρήτρα η καταβολή στον Σύλλογο αποζημίωσης 1.000 δραχμών. Στόχος αυτής της συμφωνίας ήταν η διάδοση των τεχνών της ταπητουργίας και της υφαντικής και η αξιοποίηση της υφαντουργίας για την βιομηχανική-οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
Χρονολογία : 15 Ιουλίου 1914
Τοποθεσία : Λιτόχωρο
Αρχείο :  Συλλογή Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Λιτοχώρου με Α.Β.Ε. 77 που φυλάσσεται στα Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Πιερίας.

Αύγουστος 2015

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Περιεχόμενο :Έγγραφα της περιόδου της μεταξικής δικτατορίας της 4ης Αυγούστου του 1936. Το 1ο είναι έκκληση της Επιτροπής Μαθητικού Δώρου για τη διεξαγωγή εράνου μεταξύ των μαθητών με σκοπό την αγορά πολυτελούς καλλιτεχνικού λευκώματος με αφιερώσεις μαθητών στον Ιωάννη Μεταξά. Το 2ο είναι η σχετική εγκύκλιος του Γενικού Επιθεωρητή Στοιχειώδους Εκπαίδευσης Περιφέρειας Πιερίας προς τους διευθυντές των δημοτικών σχολείων & νηπιαγωγείων αρμοδιότητάς του.
Χρονολογία : 1939
Τοποθεσία : Αθήνα & Κατερίνη
Αρχείο :  Αρχείο Δημοτικού Σχολείου Νεοκαισάρειας, Α.Β.Ε. 179, Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Πιερίας.